fbpx
copywriter työ

”Kirjoitin niin vetävän tekstin klapikoneista, että ostin sellaisen itsellenikin”

Olen onnekas, kun saan tehdä työkseni sitä, mitä haluan eli kirjoittaa. Vaikka toimenkuvani on laaja – teen hakukoneoptimointia, sisällöntuotantoa ja copywriterin töitä – peruskuvio on silti sama. Seison koneen äärellä ja kirjoitan. Copywriterin työ on kuitenkin toisinaan myös haastattelemista tai tiedonhakua.

copywriter työ
”Tykkään tehdä myyviä tekstejä, sillä niissä rennosta, vähän raflaavasta kirjoitustyylistäni on vain etua.”

Sisällöntuotannossa ja hakukoneoptimoinnissa tärkeintä on tarjota ihmiselle se informaatio, mitä hän on tullut hakemaan. Se tarkoittaa, että asia on ensin selitettävä itselle mahdollisimman ymmärrettävästi. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että tekstiaiheet ovat minullekin vieraita.

Yleensä kimurantit teemat liittyvät sellaisiin kepeisiin asioihin kuin byrokratia tai verotus. Wikipediaa tulee selailtua tiuhaan. Talonrakennustekniikka, pihakoneet ja työkalut ovat tuttuja ja mieluisia aiheita. Kerran kirjoitin niin vetävän tekstin klapikoneista, että innostuin hankkimaan sellaisen itsellenikin. Yrityksen myynti siis kasvoi sen artikkelin ansiosta todistettavasti!

Copywriterin tehtävä on ottaa selvää toimijan todellisista vahvuuksista ja tuoda niitä tekstissä esille

Copywriterin työssä tekstiin täytyy saada heti kaupaksi käyvä sävy. Täytyy vakuuttaa, että kyseinen toimija todella tarjoaa niitä palveluita, mitä hänen potentiaalinen asiakkaansa tarvitsee.

Superlatiiveja viljellessä on vaarana, että vauhtisokeus iskee. Jos tekstissä hoetaan, että ”tarjoamme vain parasta ja monipuolisinta palvelua”, se ei kerro asiakkaalle yhtään mitään. Täytyy ottaa selvää toimijan todellisista vahvuuksista ja tuoda niitä tekstissä esille. Tykkään tehdä myyviä tekstejä, sillä niissä rennosta, vähän raflaavasta kirjoitustyylistäni on vain etua.

Olen iloinen siitä, että Seoptimilla todella keskitytään asiakkaisiin. Ei raapaista matskua vain kasaan jotakin valmista tekstipohjaa muokkaamalla vaan tehdään jokaiselle asiakkaalle oma räätälöity sisältönsä. Aiheet otetaan vakavasti. Ei riitä, että sanoo vain jotain, sillä se tie on nopeasti kuljettu loppuun.

”Seoptimilla on hyvä ilmapiiri, ja se heijastuu myös työhömme.”

Seoptimilla kirjoittajiin luotetaan, työhön saa aina vapaat kädet. Pidän siitä, että saan itse pähkäillä parhaan toteutuksen ja sen, mikä tyyli asiakkaalle parhaiten sopii. Seoptimilla on hyvä ilmapiiri, ja uskon sen heijastuvan myös työhömme. Kaikilla on työssään heikot ja hyvät puolensa. Minä olen nopea kirjoittamaan elävää tekstiä. Toisaalta teen joskus hölmöjä kirjoitusvirheitä, joten joudun käyttämään aikaa tekstin tarkastamiseen.

Minulta kysytään joskus, että entä jos et keksi mitään kirjoitettavaa. Se kuulostaa hassulta. Kyllähän kaupan myyjäkin keksii aina jotain myytävää. Rekkakuski keksii reitin, mitä kautta ajella. Ei kirjoittaminen ole sen kummempaa. On vain ryhdyttävä töihin. Jos inspiraatiota jää odottamaan, saa tuijottaa tyhjää ruutua ajasta iäisyyteen. Copywriterin työ on työtä siinä missä mikä tahansa muukin työ – alkamista ja suorittamista. Mutta onneksi siitä voi nauttia!

Seoptimin lisäksi opetan opistotasolla luovaa kirjoittamista. Luovan kirjoittamisen harjoituksia voi hyödyntää myös asiateksteissä. Jos aihetta on vaikea aloittaa, täytyy vain ryhtyä naputtelemaan tajunnanvirtaa, kaikenlaista, mitä asiasta pulpahtaa mieleen. Kyllä se valmiin tekstin runko siitä nopeasti hahmottuu.

Tekstin on kirjoittanut Seoptimin sisällöntuottaja Juulia Lahnaoja.