fbpx

Mikään ei myy niin hyvin kuin hyvä asiakastarina

Hyvä asiakastarina on parasta mainosta, mitä yrittäjä voi saada. Asiakastarina on enemmän kuin mainospuhe. Se on konkreettinen osoitus siitä, että palveluun tai tuotteeseen ollaan aidosti tyytyväisiä.

Asiakastarina on oikean ihmisen oikea kokemus

Asiakastarina on yrityksen nettisivuilla tai muissa yhteyksisssä luettavissa oleva kokemus yrityksen palvelusta. Se on siis jonkun oikean ihmisen oikea kokemus aiheesta. Asiakastarina voi olla lyhyt tai pitkä, kuvalla tai ilman, mutta aina sen on oltava aito. Kokemuspohjainen asiakastarina toimii erinomaisena viestinä myös yrittäjälle itselleen. Hän saa sitä kautta paljon arvokasta tietoa siitä, mitkä ovat ne asiat, joita hänen palveluissaan erityisesti arvostetaan.

Tyytyväisistä asiakkaista kannattaa kertoa myös muille.

Suomi on pieni maa, jossa tunnetaan ja luotetaan toisiin ihmisiin. Siksi asiakastarinoiden henkilökohtaisuudessa on meillä erityinen arvo. Emme helposti usko mainostoimiston kikkailemiin iskulauseisiin, mutta jos naapuri kertoo käyneensä lähikylällä Pertsan korjaamolla ja saaneensa erityisen hyvää palvelua, luotamme mukisematta kaverin sanaan.

Asiakaskokemus on lahjomaton mielipide

Asiakastarinaa lähdetään rakentamaan yksinkertaisesti niin, että yrityksen edustaja soittaa ja kysyy ystävällisesti, saisiko asiakkaan kokemusta käyttää esimerkiksi heidän kotisivuillaan. Hyvästä palvelusta kiittäneet tai pitkäaikaiset asiakkaat auttavat asiassa yleensä mielellään! Kun haastateltavat ovat tiedossa, Seoptimi ottaa heihin yhteyttä ja sopii haastatteluajan. Haastattelut hoidetaan tavallisesti puhelimitse, puretaan ja valmis teksti lähetetään yrittäjälle hyväksyttäväksi.

Haastateltavat eivät ole firman brändihahmoja, toisin kuin julkkikset, jotka myyvät naamallaan tuotteita käyttivätpä he sitä tai eivät. Jotta mielipide olisi vapaaehtoinen ja puolueeton, asiakastarinoista ei makseta palkkaa. Yritys voi kuitenkin halutessaan ilahduttaa haastateltavaa pienellä, rahallisesti vähäisellä kiitoksella vaivannäöstä. Esimerkiksi korjaamo edullisella autopesulla tai kukkakauppa kiitoskimpulla.

Asiakkaiden lahjomisyritystä hedelmällisempää on osoittaa varat oman markkinoinnin tehostamiseen. Se että joku on valmis omalla nimellään suosittelemaan tiettyä tuotetta tai palvelua, on parasta mainosta mitä kuvitella saattaa. Asiakastarinoissa ei ole ylärajaa, mutta yksi ainokainen asiakastarina kotisivun marginaalissa ei vielä toimi. Ihmiset kaipaavat laajempaa mielipidettä, varmuutta valintaansa.

Hyvä asiakastarina kertoo positiivisen kokemuksen ilman spektaakkelia

Hyvä asiakastarina tuo ilmi yrityksen parhaat puolet ja sen tunnereaktion, minkä yritys asiakkaassa herätti. Sävy on innostunut mutta asiallinen. Jenkkityylinen revittely ”tärisen odotuksesta että saan autoni jälleen jarruhuoltoon” tai ”myyn vaikka isoäitini kunhan saan käydä tässä kynsistudiossa”, kuulostaa suomalaisiin korviin koomiselta. ”Kaikki sujui hienosti ja ajallaan” vakuuttaa asiakkaat paljon paremmin.

Sisällöntuottajan ammattitaitoon kuluu houkuttelevan, jouheasti etenevän asiakastarinan rakentaminen. Tekstin tulee olla inspiroiva ja kiinnostusta herättävä, mutta aina totuuden mukainen. Inhimillisyyttä ei kannata pelätä: jos asiakas kertoo että ensin tuli väärät tuotteet mutta uudet saatiin tilalle muitta mutkitta, asennuskin veloituksetta, on tarinalla onnellinen, yrityksen luottamusta kasvattava loppu. Ammattilainen osaa kirjoittaa tekstin niin, ettei hassuja väärinkäsityksiä pääse syntymään.

Jos verkkosivuiltasi puuttuvat yhä kannustavat ja mielenkiintoiset asiakastarinat, Seoptimi auttaa! Asiakastarina on enemmän kuin pelkkiä kauniita sanoja. Se on arvostettu, rehellinen mielipide asiakkaalta toiselle. Luotettava kuin rakkaan naapurin sana.

Kirjoittaja: Juulia Lahnaoja, sisällöntuottaja ja toimittaja, juulia@seoptimi.fi