fbpx
Rekry – Tule meille töihin!

KVG – eli miten saat hakukoneesta parhaiten tiedon irti?

Arkikielessä puhumme usein googlettamisesta, kun tarkoitamme internetin hakukoneen kautta tapahtuvaa tiedonhakua. Ja totta onkin, että Google pesee suosiossa muut hakukoneet mennen tullen. Itse asiassa tavallisen netinkäyttäjän mielessä ei ole välttämättä käväissytkään, että hakukoneita voisi olla muita!

kotisivut yritykselle

Hakukoneissa on kuitenkin melko kattavasti tarjontaa eri tarpeisiin. Esimerkkinä vaikkapa kiinalaisten käyttämä Baidu, Microsoftin Bing tai muinoin 1990-luvulla internetiä käyttäneille tuttu Yahoo. Kaikkien hakukoneiden algoritmeissä on toisistaan poikkeavia eroja, eli jokainen hakukone nostaa hakujensa kärkeen eri tyyppistä sisältöä. Eri hakukoneiden käyttö ei ole mitään nörttiseurojen vaalimaa salatiedettä, vaan jokainen voi vaikka testimielessä kokeilla omalla koneellaan, minkä tyyppistä sisältöä mikäkin hakukone löytää!

Kuinka hakukoneesta sitten saa tiedon parhaalla mahdollisella tavalla?

Hakusanat vaikuttavat haun tuloksiin luonnollisesti eniten. Jos haet vaikkapa tietoa hakusanalla ”pesukarhu”, saat aika kattavasti tietoa pesukarhun levinneisyydestä, ulkonäöstä ja käyttäytymisestä. Jos taas tarkennat hakua ”Upo Pesukarhu pesukone” pääset vertailemaan kyseisen klassikkokoneen hintoja eri verkkokaupoissa. Enemmän sanoja, enemmän sisältöä!

Kokeile myös käskyjä AND tai OR, eli suomeksi JA sekä TAI. Esimerkiksi ”pesukarhu AND pesukone” tai ”pesukarhu OR supikoira”. Käsky site: taas hakee tietoa vain tietyltä nettisivulta, kuten ”site:vieraslajit.fi pesukarhu”. Älä käytä site: jälkeen välilyöntiä ja muista lisätä sivuston perään maan tai verkon tunnus (.fi, .com).

Google tykkää laadukkaasta sisällöstä ja luotettavista sivuista

Kun puhutaan isoista hakukoneista, tässä artikkelissa lähinnä Googlesta, täytyy ymmärtää ihan pikkuisen algoritmien päälle. Googlen alogoritmit, siis se, mitä hakukone tarjoaa hakunsa kärkeen riippuu useista eri tekijöistä. Google arvostaa muun muassa sivustojen luotettavuutta, linkityksiä ja nopeaa latautumista. Mikäli omat nettisivut löytyvät Google sivujen hänniltä on ihan syytäkin huolestua. Onneksi jokainen yritys tai nettisivu pystyy korottamaan Google sijoitustaan parantamalla sivunsa laatua sekä käyttäjä- että hakukoneystävällisempään suuntaan. Tätä kutsutaan hakukoneoptimoinniksi.

Maksettuja mainoksia ja persoonallistettuja hakutuloksia

Hakutulokset ovat yksilöllisiä eli persoonallistettuja. Foliohattua ei kuitenkaan ole syytä kiristää, sillä Google-yhtiön harmiksi hakukoneet eivät pysty lukemaan käyttäjänsä ajatuksia. Persoonallistettu tulos syntyy muun muassa aiemman hakuhistorian, oman sijainnin sekä käyttämäsi hakukielen mukaan. Vieressä englanniksi googlaava kaverisi voi siis saada erilaisia osumia samasta aiheesta kuin sinä. Jos haluat vähentää persoonallistettujen sivujen määrää voit poistaa selaushistoriasi ja vaihtaa yksityiseen selaukseen eli incognito-tilaan.

Ensi viikolla tehty googlaus voikin siis tuoda taas aivan uusia hakutuloksia nähtäväksesi!

Hakukoneet eivät myöskään tarjoa sivustoja nähtäväksesi pelkästään lähimmäisenrakkaudesta vaan on hyvä muistaa, että taustalla on usein rahaa tahkova yritys. Siksipä maksetut mainokset pomppaavat aina ensimmäisenä kärkeen, vaikka tarkoituksenasi olisi löytää vain se kaikkein edullisin Upo Pesukarhu -pesukone.

On asioita, joita edes Google ei löydä, itse asiassa jopa yli 80 prosenttia netin sisällöstä on hakukoneiden ulottumattomissa. Tätä syväverkoksi kutsuttua aineistoa on muun muassa kaikki maksullinen tai rekisteröitymistä vaativa sisältö. Täytyy myös muistaa, että internetiin ladataan jatkuvasti uutta asiaa, vanhoja nettisivuja muokataan ja Googlen algoritmitkin vaihtelevat. Ensi viikolla tehty googlaus voikin siis tuoda taas aivan uusia hakutuloksia nähtäväksesi!

Jos haluat tietää lisää, ota meihin yhteyttä: Seoptimi.