fbpx

Voitko hyvin työssäsi?

Kesäkuussa keskitymme hyvinvointiin, sekä itsemme että toistemme. Tämän kuun blogissa Riina pohtii työhyvinvoinnin merkitystä.

Hyvinvointi on kaiken ydin niin työelämässä kuin työn ulkopuolellakin. Koska useimmat meistä viettää suurimman osan ajastaan töissä, sen sujuminen heijastuu aina kaikkeen muuhunkin tekemiseemme sekä myös lähipiiriimme.

Se, että tykkää omasta työstään, ei aina kerro siitä, voiko töissä hyvin. Siihen nimittäin vaikuttavat myös työpaikan yleinen ilmapiiri, työkaverit sekä esimiehet. Toisinaan työkaverit ja esimiehet voivat olla se, miksi jatkaa työssä, josta muuten ei nauti. Kun tällainen ristiriitainen tilanne jatkuu pidempään, voi huono olo alkaa kaivautua meihin syvemmälle ja alkaa heijastua kaikkeen tekemiseen, ei pelkästään työhön. Siinä sivussa voi kärsiä oman itsensä lisäksi ne lähimmät, ja pahimmassa tapauksessa paha olo voi tuhota lähisuhteita ja jopa perheitä.

Tärkeää on tuntea omat rajansa

On tärkeää oppia tuntemaan itsensä ja tunnistamaan omat rajansa sekä kestävyytensä. Mutta on myös hyvä tunnistaa, voivatko omat lähimmäiset hyvin vai onko jokin huonosti. Mikään työ tai suhde ei ole oman itsensä tai lähimmäisensä menettämisen arvoista.

Mikään työ tai suhde ei ole oman itsensä tai lähimmäisensä menettämisen arvoista.

Kun huomaa voivansa huonosti, on hyvä alkaa miettiä niitä asioita, mitkä tuovat niitä onnistumisen ja onnen hetkiä. On hyvä koittaa keskittyä hyviin asioihin ja tiputtaa pois ne, mitkä tuovat huonon olon. Joskus tämä voi olla isompikin prosessi, ja yhtäkkiä saatat löytää itsesi tilanteesta, jossa joudut etsimään itseäsi enemmänkin.

Tämmöisessä tilanteessa on hyvä pyytää apua. Asioiden ääneen sanominen ja tuntemusten sanoittaminen itselleen saattaa aiheuttaa ahaa-elämyksiä, joiden ansiosta voi päästä eteenpäin. Joskus saattaa joutua tekemään niitä isompiakin päätöksiä, jotka vaikuttavat talouteen, kuten työstä pois lähteminen.

Tätäkään päätöstä ei kannata liikaa murehtia, sillä joskus se voi olla pelastus. Ylimääräisen ajan voi käyttää itsensä ja taitojensa kehittämiseen, ja keskittyä uuden ja paremman löytämiseen, mutta ennen kaikkea siihen hyvään oloon ja vapauteen, joka sieltä pelkojen alta alkaa puskemaan.

Kun on työssä, jossa kaikki loksahtaa paikoilleen – oma tekeminen, työyhteisö, arvostus ja luottamus – huomaa itsensä alkavan kukoistaa.

Hyvinvointia pitää tavoitella

Kun on työssä, jossa kaikki loksahtaa paikoilleen – oma tekeminen, työyhteisö, arvostus ja luottamus – huomaa itsensä alkavan kukoistaa. Tässä vaiheessa se talous ja muut murheet jäävät pienemmiksi, kun huomaa yhtäkkiä taas elävänsä. Lähipiiri on askeleen lähempänä, ja heitäkin on hyvä muistaa kiittää tuesta ja ymmärryksestä. Silloin myös ymmärtää, miksi kannatti ottaa riskit ja tehdä ne vaikeat päätökset, joita matkan varrella kohtasi.

Oman hyvinvoinnin tavoittelu on tärkeä asia elämässä, ja siihen on oikeasti hyvä panostaa. Joskus matka hyvinvointiin voi olla pidempi ja toisinaan lyhyempi, mutta matka itsessään on yhtä tärkeä kuin päämäärä, johon päätyy. On vain yksi tärkeä asia tässä meidän jokaisen omassa elämässä – hyvinvointi